Bracken Hill is an existing detached house within a Conservation Area built in the early 1950's.

The client wanted to extend the property by adding a two storey extension in place of the existing single storey garage. The main house was also to be completely renovated along with a new elevated terrace at the rear of the property.

To the rear, the garden slopes very steeply away, before the work was started on the terrace there was no amenity space outside, the back door used to open up onto a narrow stone path before the garden descended rapidly down the hill. To make the problem worse the narrow path was breaking away from the house and was in a dangerous condition.

A large part of the scheme was for the replacement of the path with a generous area of decking which cantilevers over the edge of the slope. The actual structure of the decking was quite a challenge, both in design and building terms; a steel frame anchors the platform to the bedrock below and steel pins secure it's foundations to the rock.

Now that the decking is complete it has transformed the whole of the rear of the house, the extra space it has provided was much needed and there is a fantastic view over the tree tops and down onto the rest of the garden below.

The actual house extension links visually to the main house using the same materials, scale and details whilst internally the space is flexible, providing a home office which could also double as extra living accommodation. The overall height of the building is low and to give a feeling of space we have left the roof structure open inside the first floor studio space.

  • brackenhill 
  • brackenhill 
  • brackenhill 
  • brackenhill 
  • brackenhill 
  • brackenhill 
  • brackenhill 
  • brackenhill 
  • brackenhill 
  •  
Mouse over image to pause, click image to enlarge