This project was undertaken for a firm of developers as a speculative development and was the conversion of a detached brick built hay barn, built in the late 19th century. Hay barns were commonly constructed towards the end of the eighteenth century and the early years of the nineteenth century but were not often built as permanent structures, appearing rather as temporary constructions of telegraph poles and corrugated iron. Research indicates that this barn may well be unique in this area and possible regionally.

The existing structure had to be comprehensively underpinned and a load bearing steel frame had to be inserted to support the first floor, walls and glazing.

None of the openings in the prominent principal elevation have been blocked with solid masonry but the open bays have been glazed instead, thus maintaining the appearance of an open structure and maintaining the overall proportional unity. The transparency of the building is further preserved by avoiding any longitudinal partitions, any division of the floor-plate being achieved by positioning the partitions on the line of the piers.

Overheating of the barn has been minimised through the use of solar control double glazed units and blinds have been incorporated within the glazing.

  • sharrow 
  • sharrow 
  • sharrow 
  • sharrow 
  • sharrow 
  • sharrow 
  •  
Mouse over image to pause, click image to enlarge