This new build house is set within the village of Little Ouseburn. The plot was a green field gap within an otherwise built up frontage. Little Ouseburn is a Conservation Area, so it was essential for the new building to blend with the surroundings.
The local vernacular houses in the area demonstrate basic functional scale and simple proportions with little or no decorative detailing.

The signature characteristics of these buildings are:

  • Simplicity of form
  • Little or no modelling to the front plane of the building
  • Well proportioned and balanced
  • Quality of materials
  • Solid, simple construction
  • Absence of "add on frills"

This setting has informed the shape and size of the new house; the shape of the house is very simple. Modelling has been minimised to the "front facade" and the house incorporates attributes of the houses of the area with particular attention being paid to good proportioning.

The detailing of the house has been kept simple, the local traditional houses rely on attractive proportioning, careful use of colour and quality of materials for their success. We feel that by adhering to these key characteristics a house will be created that can only improve with age and will always be in harmony with its setting.

The internal layout of the house has been designed to maximise the benefit of existing site features and to allow for today's lifestyle requirements. The rooms are modern and open plan; in addition to this the house incorporates many green features such as heat recovery ventilation and rainwater harvesting.

  • wheelwright 
  • wheelwright 
  • wheelwright 
  • wheelwright 
  • wheelwright 
  • wheelwright 
  • wheelwright 
  • wheelwright 
  • wheelwright 
  • wheelwright 
  •  
Mouse over image to pause, click image to enlarge